ELEKTRONIČKI ELEMENTI

Današnji život savremenog čovjeka ne može se zamisliti bez elektroničkih elemenata.Neki od tih uređaja su: televizor, video kamere, foto kamere, DVD,...
Elektronika je dio elektrotehnike koja se bavi razvojem i primjenom elektroničkih uređaja, njihovih sklopova i komponenti principima njihovog djelovanja , a sve u cilju rješavanja brojnih problema ljudskog života.Elektronika čini osnovu sistema za obradu i prijenos podataka.
Osnovno svojstvo elektroničkih sistema jeste da transformišu i prenose poruke i informacije, koje se mogu pojaviti u različitim oblicima:pisani tekst, govor, muzika, slike itd.Promjenjive fizičke veličine u elektronici nazivamo električnim signalima, a ti signali su analogni i digitalni i na osnovu njih se vrši prenos podataka.







PASIVNI ELEKTRONIČKI ELEMENTI

U grupu pasivnih elemenata spadaju: kondenzatori, zavojnice i otpornici.Ove komponente memaju pojačivače i za njih važi Omov zakon.

Slikovni rezultat za otpornici
  • Otpornici
Otpornici su elektronički elementi izgrađeni od različitih vrsta materijala koji imaju svojstvo opiranju protjecanja električne energije.Otpornici mjenjaju jačinu struje ili jačinu elektičnog napona u strujno kolu.
Otpornici mogu biti :
-- promjenjivi, ( regulišu struju - reostati, regulišu napon - potenciometri)
-- stalni otpornici, (uz stalnu temperatura imaju nepromjenjiv otpor)
-- polupromjenjivi, (otpornici za finu regulaciju električnog otpora)


  • Kondenzatori
Kondenzatori su elektonički elementi koji prikupljaju određenu količinu električnog naboja.Ovo svojstvo naziva se električni kapacitet.Kondenzatori se prave od aluminijskih folija ili pločica između kojih se nalazi izolator.Kondenzatori spriječavaju prolazak istosmjerne struje, a propušta naizmjeničnu struju.
Ovi elektrinički elementi koriste se za biranje radiostanica,u ispravljačima potpuno ispravljaju struju i stabiliziraju istosmjerni napon.Osnovna mjerna jedinica za kapacitet kondenzatora je farad (F).


  • Zavojnice
Zavojnica je elektrotehnički elemente koji sačimjava provodnik savijen u spiralu i sadrži određen broj navoja.Kad kroz zavojnicu teče struja oko nje se stvara magnetno polje.Jednoslojna zavojnica zove se saleoid, a višeslojna kalem.Promjenjom električne struje mjenjaju se ukupna magnetna svojstva zavojnice koja nazivamo induktivitet.Zavojnice se koriste kao odašiljaci i prijemnici, prigušavaju određene frenfencije, transformiše naizmjenični napon i služi kao elektromagnet.






AKTIVNI ELEKTRONIČKI ELEMENTI

Aktivni elementi imaju svojstvo da se pod određenim uvjetima ponašaju aktivno i, za razliku od pasivnih elemenata, imaju pojačivačka svojstva.U ovu grupu elektroničkih elemenata spadaju: diode, tranzistori, tiristori, fotorlrmrnti i integralna kola.Koriste se za ispravljanje naizmjenične struje u istosmjernu, pojačavanje signala i mogu raditi kao elektronične sklopke.U aktivne elektroničke elemente spadaju:dioda, tranzistor, tristor, fotoelementi i integralna kola.Za izradu aktivnih elektoničkih elemenata koriste se germanij i silicij, koji su četverovalentni.


  • Diode
Slikovni rezultat za diodeDioda je elektronički elemnt s dvjema elektrodama kojemu elekrična vidljivost  izrazito ovisi o polaritetu električkog napona između elektroda, pa zato propušta elektičnu strgotovo samo u jednom smjeru.Poluvodičke  diode se izvode na temelju PN-spoja ili na temelju spoja metal–poluvodič. Diode se mogu razvrstati po materijalu na kojemu su rađene ( silicij, germanij) i po tipu (ispravljačke, svijetleće, foto diode,Zenerove diode, Schottkyjeve diode, tunel diode i tako dalje).
Prema konstrukciji, razlikujemo dvije vrste poluprovodičkih dioda.To su:
-- diode s tačkastim spojem


-- diode s površinskim spojem - slojne diode.



  • Tranzistori
Tranzistori se koriste kao pojačivači signala i elektroničke sklopke.Tranzistori se isključivo grade os silicija.
Tranzistori imaju sljedeća svojstva
-- trenutnu sposobnost za rad
-- dug vijek trajanja
Slikovni rezultat za tranzistori-- veliku mehaničku izdržljivost
-- malu težinu i zapreminu
-- mali napon pri radu
--mali utrošak električne energije

Tranzistor ima tri izvoda: bazu (B), emiter (E), kolektor (C).

Slikovni rezultat za integralno kolo
  • Integralno kolo
Integralna kola su elektronski elementi koji u sebi sadrže velik broj međusobno povezanih manijaturnih pasivnih i aktivnih elektroničkih elemenata na jako maloj površini.Koriste se radi uštede prostora, a prave se specijalnom tehnologijom.Elementi unutar IC-kola su unaprijed podešeni prema namjeni kola i nije ih moguće naknadno podešavati.

Zbog velike integracije pojavljuje se problem zagrijanja koji se rješava ugradnjom masivnih hladnjaka i ventilatora.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga